Aquapark De Zandstuve kind van de rekening?

Aquapark De Zandstuve in Vroomshoop gaat het kind van de rekening worden, zo blijkt uit nieuwe harde cijfers, opgevraagd door GemeenteBelangen Twenterand.  

“De gemeenteraad is voor de besluitvorming steeds voorgehouden dat dit buitenbad in Vroomshoop gemiddeld 2,3 ton per jaar kost. Maar nu blijkt dat het 2,8 ton is”, aldus Mark Paters van GBT. Hebben het college van burgemeester en wethouders en de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP dit al die tijd geweten? Als dat zo is, is dat een ernstige zaak.

Want zowel het te besteden bedrag aan het buitenbad als beoogd nieuw overdekt bad in Vriezenveen-Noord is door een meerderheid van de gemeenteraad - GBT stemde tegen - op 6,45 ton gemaximaliseerd. “En geen cent meer”, aldus wethouder Van Abbema namens het college in december jongstleden. 

Als de harde cijfers van Aquapark De Zandstuve worden verwerkt in het kostentabel van het college, komen de jaarlasten € 85.000 hoger uit (brengt totaal op 7,3 ton per jaar). En dan zijn de enorm stijgende bouwkosten (+ 7,7% waar rekening is gehouden met 2%)  voor het nieuwe overdekte bad niet eens meegerekend.  

​Als de cijfers van Aquapark De Zandstuve worden verwerkt in het totale kostenplaatje, komen de jaarlasten 85.000 euro hoger uit dan het gestelde maximum 6,45 ton. En dan zijn de enorm stijgende bouwkosten (+ 7,7%) voor het nieuwe overdekte bad niet eens meegerekend.

— GemeenteBelangen Twenterand

Omdat college- en coalitiepartijen meerdere malen hebben beloofd dat Aquapark De Zandstuve niet het kind van de rekening mag worden, zo werd een eerder voorgestelde halvering van het 50 meter bassin teruggedraaid, is  er voor de bouw van het nieuwe overdekte bad nog maar 3,65 ton per jaar beschikbaar. Terwijl alles gebaseerd is op 4,15 ton en dat is al te weinig. Echter, college is nu voornemens de beschikbare bedragen voor beide baden in tweeën te knippen, waarbij de 4,15 voor het nieuwe overdekte bad in Vriezenveen-Noord overeind blijft. 

Overigens, het door (zwem)verenigingen zo gewenste doelgroepenbad wordt als niet haalbaar geacht.

GBT stelt een 11-tal vragen aan het college. De lokale partij herinnert hierbij aan de financiële situatie van de gemeente nu en in de toekomst en dan met name de grote tekorten in de zorg en hulpverlening - het Sociale Domein ad 2,5 miljoen - die weggewerkt moeten worden.